A fiatalok szokása is lett a rendszeres megtakarítás!

Már nem csak az idősebbeknek fontos, a rendszeres megtakarítás!       

Öngondoskodás 2012 Konferencia             Értesítés          

                                                                                       

 Mintegy százezer lakossági ügyfelének viselkedését bemutató elemzését ismertette mai sajtótájékoztatóján a CIB Bank. Horváth Krisztián, a bank ügyvezető igazgatója szerint a felmérés reményteli tendenciákat is mutat.

 Bár a takarékoskodó szemlélet a válság miatt számos ügyfélszegmensben gyengült,a kis-összegű megtakarításokra az ügyfelek több mint 50%-ának továbbra is van igénye.

 A kis-összegű megtakarításoknak Magyarországon komoly hagyományai vannak (erre jó példa a bélyeges rendszerben működő XIX. századi Posta-takaréklap), és a mai magyar pénzügyi piacon is vannak olyan ösztönzők, amelyek a rendszeres megtakarítások szolgálatában állnak.

Ilyen a lakás-takarékpénztár, a befektetési életbiztosítás, a nyugdíjpénztár és az utóbbi időben megjelent rendszeres befektetési programok. 

 A felmérésből Surányi Zoltán, a CIB Bank lakossági üzletfejlesztési vezetője szerint, többek között elmondható, hogy a rendszeres megtakarítók körében. Általánosságban is elmondható a társadalomról, hogy a fiatalok nettó hitelfelvevők, és csak a 40. életév környékén válnak nettó megtakarítóvá. 

 megtakarításra a tudatosság már jelentkezik, viszont egyre nagyobb gondot jelent, a mibe? és hova? kérdésekre adandó válasz!

 A fiatalok a „céltalan”, míg az idősebbek a „célhoz” kötött megtakarítást keresik, amiben viszont megegyezik a két csoport az a jelenlegi helyzet bizonytalanságára megoldást nyújtó rugalmasságra, és biztonságra, és kötetlenségre való igény.

 A felmérés szintén meglepő eredménye, hogy A 27 és 35 év közöttiek átlagosan havi 21 570 forintot tesznek félre, a 36 és 45 közöttiek körében ez 22 980 forint, a 46 és 55 közöttiek esetében azonban már csak 15 748 forint, az idősebbeknél pedig még alacsonyabb.

Amiben viszont „erősebbek” az idősek, az a megtakarítások elhelyezésének gyakorisága. A felmérés azt is igazolta, hogy az idősebb korosztály fegyelmezettebben takarékoskodik.

 2011-ben a magyar lakossági pénzügyi megtakarításai 3%-kal emelkedtek, a 2011-2012 fordulóján okozott végtörlesztési sokkot pedig egy lassú korrekcióval heveri ki idén a megtakarítási piac.

 Viszont, csökken nagymértékben a MABISZ jelentés szerint a közép, hosszú távú megtakarítás a rugalmatlansága és magas költség szerkezete miatt a biztosítási piacon lévő megtakarítások aránya.

 Az érdeklődés középpontja így áthelyeződik a fent említett biztonságos, rugalmas, kötetlen megtakarítások iránya felé!

A fenti felmérésben lévő igényeknek, maradéktalanul megfelelnek az Osztrák Partner Bank megtakarítási formái, Ők 20 éve, ennek szellemében dolgoznak!

 /forrás: portfolio.hu/

 

Érdemes róla beszélnünk!
.

A megadott adatokat a legnagyobb diszkrécióval kezeljük és kizárólag a kapcsolat keretében, annak hatékonyságát növelendően használjuk fel.

 

 

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük