A gyémánt mint befektetési eszköz

gyémánt

A “határon túli” szolgáltató cég, Közép-Európa legnagyobb gyémántkereskedő részvénytársasága. Az antverpeni Beurs von Diamanthandel, és a Dubai gyémánttőzsde tagja és részvényese. A világ legnagyobb csiszolóműhelyeivel és legnagyobb presztízsű gemológiai laboratóriumaival működik együtt. Két, fő specializált tevékenységi köre az exkluzív gyémánt ékszerek gyártása, valamint befektetési gyémántok értékesítése és az ehhez kapcsolódó tanácsadás.      

befektetési gyémánt 2

A megfelelő mennyiségű befektetési eszközzel rendelkező emberek már időtlen idők óta azon gondolkodnak, hogyan lehetne ezeket optimálisan elosztani. Minden befektető célja, hogy befektetése a lehető legkisebb erőfeszítés mellett a lehető legmagasabb hozamot biztosítsa. Azonban a gyakorlatban nehézséget okoz a befektetések gazdasági, politikai és természeti behatások ellen való védelme. A befektetés kapcsán a közgazdaságtan olyan fogalmakat vezetett be, mint a hozam, kockázat és likviditás.

hozam-kockázat-likviditás

Ezek fogalmak segítségével valamennyi befektetési forma pontosan jellemezhető. Nem létezik jelenleg olyan befektetési eszköz, mely a fenn említett mutatóknak együttesen, optimális mértékben megfelelne. Erre a tényre vezethető vissza, hogy megjelentek az úgynevezett befektetési portfóliók. A befektetési portfólió lényege a vagyon különböző eszközökbe történő optimális – legtöbb hasznot hajtó – elosztása.

portfolió megosztás

A pénzpiaci befektetéseken (aktív eredmény képzés) túl, a biztonság eszközeként – fontos szerepe van, az úgynevezett vastartalék képzésnek, amelyet a „rosszabb időkre” teszünk félre. Ennek a résznek a főszereplői évszázadok óta az arany és a drágakövek, melyek közül kiemelkedő szerepet játszik a gyémánt.

Miért a gyémántot válasszuk?   

gyémánt árfolyam grafikon

A gyémánt nem csupán szép és vonzó drágakő, hanem optimális befektetési lehetőség is. A gyémánt ára az elmúlt száz év alatt folyamatos növekedést mutatott a gazdasági és politikai eseményektől függetlenül. A gyémántok értékét független gemológiai laboratóriumokban határozzák meg a nemzetközi nagykereskedelmi árindex alapján. A gyémánt mobilis és koncentrált gazdagságot testesít meg: nem létezik összehasonlítható érték ugyanolyan tömegben, mely a gyémánt nagy előnye az arannyal szemben.

Megfelelő befektetési alternatívát jelentenek Önnek, az alábbi okok miatt:

diamond-3

1. Maximális mértékben koncentrált vagyon

(11,83 karátnyi G/IF kő, amelynek az eladási ára 1,2 millió Euró volt. Ez egy 14,6 mm átmérőjű és 9 mm pavilonmélységű  briliáns. Összehasonlításként: 60 kg színarany kerül hasonló összegbe)

2. Állandó értéknövekedés

(A gyémánt árát állandó, szinte ingadozások nélküli értéknövekedés jellemzi)

3. Az elmúlt évtized legstabilabb befektetése

(A gyémánt konzervatív és folyamatos értéknövekedésének köszönhetően az egyik legstabilabb befektetési eszköznek számít; amit a gazdasági válság is igazolt)

4. A gyémánt  számára nem léteznek határok

(A gyémánt értékét egységesen, a világ minden országában USD-ban fejezik ki. A gyémántkereskedés fő helyszínei a gyémánttőzsdék, melyből világszerte csaknem 30 létezik)

5.  A gyémánt diszkrét gazdagság

(A gyémánt, ha úgy akarjuk, rejtve marad a világ, a szomszédok, a konkurencia kíváncsi és irigy pillantásai elől)

6. A gyémánt kivételes fizikai tulajdonságai  – A gyémánt, mint elpusztíthatatlan befektetés

(A gyémántról az idáig felsoroltak mind különleges, fizikai tulajdonságainak köszönhetően mondhatók el. A gyémánt ásvány, bolygónk egyik legkeményebb anyaga, mely az összes vegyszernek ellenáll. Halmazállapotát pedig csak 1300 oC felett változtatja. Viszont legyünk óvatosak, a gyémánt keménysége ellenére törékeny!)

Gyémántok

ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK a gyémántról:

A gyémánt elnevezés az ógörög „adamas” szóból eredeztethető, mely jelentése: törhetetlen. A gyémánt rá is szolgált a nevére, hiszen a világ egyik legkeményebb anyagának számít. A gyémánt alapvetően a ritka ásványok közé tartozik, azonban a természet egyik leggyakrabban előforduló eleméből, szénatomokból épül fel. Mióta az emberek érdeklődik a gyémántok iránt, számos módszer került kidolgozásra, mely révén lehetségessé vált ezen értékes kövek hatékony felkutatása és kitermelése.

gyémánt_ásvány

A gyémánt a ritka ásványok közé tartozik, és ezt alátámasztja az a tény is, hogy egy 1 karátos, azaz 0,2 grammos gyémánt kitermeléséhez átlagosan 250 tonna sziklát, homokot és földet kell megmozgatni, melyet megelőzően részletes átvizsgálják a kialudt vulkánokat, folyómedreket és part menti területeket.

A gyémánt egyedisége és szépsége miatt, számos olyan kő is került elő, mely a maga nemében egyedülálló és hihetetlen története vagy mérete okán lenyűgözi a nagyközönséget. Két kő nem egyforma, mindegyiket standard paramétereken  alapuló  értékelésen minősítik. 

gyémánt sorszáma

Minden megbízható gyémántkereskedő befektetési gyémánt értékesítése esetén a vevő rendelkezésére bocsátja a gyémánt származását és eredetiségét igazoló tanúsítványt, melyet független, nemzetközi gemológiai laboratórium állított ki. 

GIA gemologiai laborhrd gemologiai labor IGI tanusítvány

A gyémántok szakvéleményen alapuló értékelését a gyémántpiac növekedése okán kezdték alkalmazni. A tanúsítvány tartalmazza a gyémánt 4C paraméterét, a csiszolást (cut), a tömeget (carat), a tisztaságot (clarity), és a színt (color) (- ezen négy paraméterből kiindulva lehetséges a gyémánt értékének meghatározása-), valamint a gyémánt felnagyított digitális képét. Minden hivatalos tanúsítvány védjeggyel, dátummal és aláírással van ellátva. Önnek, mint vásárlónak a tanúsítvány garantálja a gyémánt eredetiségét és minőségét.

gyémánt certificat

A befektetési gyémántokra <briliáns (kerek) csiszolású>   általánosságba igaz, hogy minél jobb a minősége annál jobban eladható a későbbiekben.

Diamond-Grading-Cut-Clarity-Colour-Carat-Color-4c 1

4Cs-chart-Poster-m

 

Befektetési gyémánt vásárlása esetén tisztaság alapján az alábbi kategóriába tartózó kövek a legoptimálisabbak:

IF (internally flawless): Tízszeres nagyítás alatt teljesen tiszta követ jelöl.

VVSI (very very small inclusions): Nagyon-nagyon kis méretű zárványok jelenléte. A gyakorlott szakember is csak nagyon nehezen talál szennyeződést a kőben. Az esetlegesen előforduló zárványok csak fehér színűek lehetnek.

VSI (very small inclusions): Az előző kategóriánál könnyebben fellelhetőek a zárványok, amelyek azonban még csak fehér színűek. A kő széleinél megengedett a fekete színű szennyeződés is.

Befektetési gyémánt vásárlása esetén szín vonatkozásában az alábbi kategóriák a legalkalmasabbak:

D – E (Pure White): A kő tökéletesen fehér, a sárga legenyhébb árnyalata nélkül (más néven: Exeptional white vagy River)
F – G (Excellent White): A kő fehér, a színe továbbra is „colourless” (más néven: Rare White vagy Top Wesselton)
H (White): A kő fehér, de nem kivételesen tiszta színű (más néven: Wesselton)

A gyémántnál is érdemes portfólióban gondolkodnunk, mely portfólió tartalmazzon viszonylag nagyobb 1 ct vagy 1 ct feletti gyémántot, illetve kisebb ½ ct körül követ is (ár-hozam-likviditás). 

gyémánt hozamok