TUDJA-E A KARÁCSONYFÁRÓL?

TUDJA-E A KARÁCSONYFÁRÓL, – mint megtakarítási lehetőségről?

      

Karácsony szent ünnepéhez szervesen kapcsolódik a karácsonyfa állítás ősi hagyománya.

A karácsonyfa-állítást először Elzászból jegyezték fel a 17. század elejéről. Keresztény szimbolikája a 18. században alakult ki és a 19. századtól indult világhódító útjára. Hazánkban először 1825-ben, a martonvásári kastélyban gyúltak ki a fények Brunswick Teréz jóvoltából.

Köztudott, hogy a karácsonyfának értékesített fenyők (csak az USA szükséglete évi 30 millió darab) túlnyomó része már a világban ültetvényekről származik (Kanadában Brunswick tartományban találhatóak a legnagyobb ültetvények), amelyek újratermelhetők, bármely mezőgazdasági növényhez hasonlóan, így nem áll fenn az erdőirtás veszélye.

Az ünnep elmúltával energetikai célokra újrahasznosíthatóak, amelyhez a szervezett gyűjtés mindenütt megoldott. A földlabdás növények pedig udvarunk díszévé válhat, illetve sokhelyütt visszavásárolják őket.

Az örökzöld fenyő illata nem pótolható mesterségesen előállított termékkel.

Milyen „zöld” a mesterséges karácsonyfa?

Lehet, hogy meglepett, de egy tanulmány megállapította, hogy a valódi karácsonyfák környezeti hatása meglehetősen kicsi, és lényegesen kisebb, mint a mesterséges fákéaz éves szén-dioxid-kibocsátás évről évre egy valódi fa felhasználásának csak egyharmada volt a mesterséges (jellemzően Kinában gyártott) fa által létrehozotténak. A legtöbb hamis fák tartalmaznak polivinil-kloridot, amely a gyártás és az ártalmatlanítás során rákkeltő anyagokat termel.

 

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.