EGY kis amerikai KARÁCSONYFA TERMESZTÉSI TÖRTÉNELEM

EGY kis amerikai KARÁCSONYFA TERMESZTÉSI TÖRTÉNELEM

A karácsonyfát német telepesek vitték az államokba, az 1800-as években, ahol az asztalra állíthatótól a mennyezetig érő fáig igencsak gyorsan elterjedt, mindenféle változatban. 
A karácsonyfa termesztéssel foglalkozók száma huszonegyezerre tehető, s az ágazat összesen százezer embernek biztosít teljes foglalkoztatást

Az első karácsonyfa-termesztő gazdaság 1901-ben kezdte meg működését, amikor W.V. McGalliard New Jersey-ben lévő farmján 25 ezer közönséges lucfenyőt telepített.

Ugyanebben az évben Theodore Roosevelt az erdők pusztítása miatt érzett aggodalma okán próbálta beszüntetni a karácsonyfa állítás gyakorlatát.

Roosevelt két fia azonban nem osztozott apjuk aggódásában, és Gifford Pinchot természetvédő közreműködését kérte, győzze meg az elnököt, hogy megfelelő gyakorlatot alkalmazva a karácsonyfák kitermelése nem árt az erdőnek.

A század harmincas éveiben Franklin D. Roosevelt elnök karácsonyfa termesztésbe kezdett a Hyde parki birtokán, New Yorkban.

1966-ban a Nemzeti Karácsonyfa Szövetség azóta is respektált hagyományt indított útjára. Az adott év legjobb karácsonyfa termesztő „bajnoka” ajándékoz karácsonyfát a First Ladynek. A fát a Fehér Ház Kék Szalonjában állítják fel. Az első fát a Wisconsin állambeli, Howard Pierce ajándékozta az akkori elnök Lyndon Johnson feleségének Lady Bird Johnsonnak.

Az Egyesült Államokban évente 25-30 millió valódi, természetes karácsonyfát értékesítenek, nagyon nagy részét kanadai importból.

A legkiválóbb karácsonyfa termesztő ország Kanada.

A legnépszerűbb karácsonyfa a kanadai balzsam fenyő, és az átlagos növekedési időszaka 7-9 év. 
Az Egyesült Államok területén négyezret is meghaladja a karácsonyfa újrahasznosítási programok száma.

 

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.