Fizikai arany kezelés

Arany tudnivalók

   arany

Szempontok a vásárláshoz

Szeretnénk minél teljesebb képet adni a Befektetési arany vásárlását fontolgatóknak arról, hogy miért is van most “Aranyláz”, miért fordulnak egyre többen az Örök Pénz felé. Éppen a felfokozott érdeklődés és a növekvő kereslet miatt, egyre nagyobb a kínálati piac is. Sok helyen mindenféle vélt-valós érvekkel, hozzáadott értéket nem képviselő kiegészítőkkel, hihetőnek tűnő marketing érvekkel próbálnak meggyőzni a vásárlásról. Oda kell tehát figyelnünk arra, hogy a legjobb, legbiztonságosabb és korrekt árat adó beszerzési helyet válasszuk, mivel az arany eme formájának, megtakarítás iránti igényünket kell szolgálnia. Ehhez adnak szakértői támpontokat, mindenki számára elérhető oldalaink, blogfelületünk. Legyen mindig körültekintő, hiszen az odafigyelés, informálódás és éberség nem pénz kérdése! Látni -> Gondolkodni -> Informálódni = Jó döntést hozni!

Aranyat érő tudnivalók!

Az arany évezredek óta általánosan elterjedt vagyonmegőrzési eszköz. Az uralkodók fáraók, királyok mind-mind aranyban mérték vagyonukat, gazdagságukat. Az arany az egész világon egyet jelent az örök vagyonnal, az arany birtoklása a jómóddal és gazdagsággal, anyagi biztonsággal. Akinek aranya van, annak mindig van pénze.

Alapinformációk a befektetési aranyról. Miért is érdemes manapság ebben gondolkodni? Mi Minősül Befektetési Aranynak?

A befektetési aranypiacon csak a 999,9 ezrelék finomságú, 24 karátos (úgynevezett “négykilences”) rudakkal, tömbökkel és érmékkel célszerű foglalkozni, azokon belül is csak az auditált (Good Delivery) gyártóktól származókkal, mert ezeknek van általánosságban véve, világméretű befektetési piaca. A kisebb tisztaságú termékeket(ékszerek), illetve nem auditált gyártótól származó aranyat csak nyomott áron, és szűk körben vásárolják fel, gyakorlatilag újrafinomítás céljából. A befektetési arany értékálló, nagyon finom, puha tapintású, míg az ékszeraranynak van hordozója, amivel ötvözik, vagyis nem teljesen tiszta. Az ékszer aranynak a formalitása miatt van áfa tartalma, és pluszban még „fazonár” terheli a beszerzési árát.

 

A partnereink által is kínált – visszavásárlási garanciával biztosított, Good Delivery minősítésű, auditált gyártótól származó – befektetési arany vásárlási lehetőség valóban esélyt jelenthet az azonnali igények megoldására és a hosszú távú biztonságra is.

Az arany értéke, MIÉRT is Örök?

A befektetési arany az egyetlen biztos “valuta”, hiszen…

 • Fedezetbe adható és kapható,
 • Véd az inflációtól és a különböző reformoktól, kormányoktól,
 • Az aranyba tett pénz bármikor likviddé tehető, mindegy hogy milyen valuták, kormányok jönnek-mennek, vagy éppen válság van.
 • A befektetési arannyal “függetlenségi stabilitást” lehet teremteni magunknak.
 • Nem kell hozzá szakértelem, hiszen az auditált gyártótól származó, tisztaságát és súlyát garantáló certifikációval rendelkező aranyat bárhol elismerik, és szívesen veszik át bárhol a világon.
 • Az árak trendszerűen emelkednek.
 • A tároltatott arany egy része – akár fizikai “darabolás” nélkül is – pénzzé tehető, azaznagyon rugalmas megoldást kínál.
 • Magánemberek már akár havi 10-20eFt-ért fizikálisan birtokolható aranyat halmozhatnak fel.
 • Remek alternatíva lehet a nyugdíjas évekre készülők számára, hiszen értékét minden más befektetésnél biztosabban megőrzi, továbbá – a készpénzzel ellentétben – illetékmentesen örökölhető is. Nyugdíjalap aranyból összefoglaló >>>
 • A fenti értékek csak abban az esetben kapcsolódnak a vásárolt aranyhoz, ha annak gyártóját a London Bullion Market Association (LBMA) úgynevezett „Good Delivery” státusszal tartja nyilván, ahogyan ez igaz az általunk kínált befektetési aranyra is.

Az uniós csatlakozás új feltételeket teremtett a hazai aranypiacon, az adóterhek nélküli színarany keresetté vált. A csatlakozást követően hazánk – EU jogharmonizációjának keretében – átvette az Unió áfa-szabályozását, amely kiemelt figyelmet fordít a befektetési célú aranytermékekre. A mai hazai jogszabályok alapján – 2g-os kiszereléstől – a befektetési aranyat sem áfa, sem forrásadó nem terheli, míg például az ezüst, a palládium  és a platina áfa-köteles.

Az arany ára

 

 Arany ára

Az arany ára az 2006-tól 2011-ig 170-180%-ot emelkedett, ez majdnem 36% éventeszemben egy átlagos magyar bankbetéttel, amely évi 6-10%-ot hoz, és majdnem ugyanennyivel csökkenti az infláció is, minden egyes évben. Ha 2005-től 1M Ft-ja volt a bankban lekötés nélkül, akkor kb. 2 000 000 Ft-ot veszített azzal, hogy nem vásárolt aranyat 2005-ben, hiszen a pénze közben inflálódott, az arany befektetésének értéke pedig 2010 végére már közelített volna a 3 millióhoz. És ezen még az is csak minimálisan szépített volna, ha a bankban leköti a pénzét erre az 5 évre. Ugyanez igaz esetleges, havi rendszeres megtakarításaira is. (Kalkulátor>>>). Milyen érzés ez? A felfokozott érdeklődés oka, kétségtelenül a Gazdasági Világválság, mivel a befektetni akaró emberek többsége, a részvénypiacokból kiábrándulva, bizonytalanság, és súlyosbodó problémák hatására fordulnak az „Örök Pénz” felé.

Mindezek ellenére az aranyat, nem elsősorban a nagy árfolyamnyereség reményében célszerű vásárolni. A legfontosabb az, hogy közép-hosszú távon minden körülmények között megőrzi a vásárló (reál)értékétKonkrétan ez azt jelenti, hogy például ma ugyanannyit kell fizetni aranyban egy hordó kőolajért (kb. 2 g arany), mint 20 vagy 50 éve. Általánosságban javasolják a független pénzügyi tervezők is, hogy likvid tőkénk 5-30%-a között (mindenki döntse el az arányt, egyéni portfolió megosztása szerint) konvertáljuk pénzeszközeinket befektetési aranyba!

Az áraknál fontos kiemelnünk, hogy az arany nem menedzselhető, hiszen fizikai formában létező nyersanyagról van szó. Ráadásul – például egyes értékpapírok költségével szemben – 10-20% is lehet az vételi és eladási ár közötti árrés. Ez azt jelenti, hogy a fizikai arany nem spekulációra, hanem hosszú évekre, akár évtizedekre szóló hosszú távú befektetés.

De mikor érdemes venni?

Erre az egyetlen Igaz válasz az, hogy amikor döntött róla, AZONNAL. Egy kisbefektetőnek a legjobb, időben tagoltan, adott időközönként – akár már havi 10-20eFt-ért – vásárolni, az anyagi forrásoktól függően. Rendszeres vásárlásokkal érdemes felépítenie arany portfolióját, ezzel kivédve a pillanatnyi árfolyammozgások kockázatát, és tervezhetővé téve a megtakarítást. A befektetési arany nem spekulatív jellegű, értéke konstans(állandó), viszont jelenleg a világon kialakult, és elhúzódó gazdasági válság, valamint adollár gyengülése hajtja az árát egyre följebb és följebb.

Cost Average effektnek – Magyarul Árfolyamkiegyenlítő hatásnak – köszönhetően, az adott időpontokban történő rendszeres vásárlással kiegyenlíthetőek az áringadozások. Bárhogyan is alakuljon az arany ára, a rendszeres vásárlással mindenképpen jól járunk, hiszen…

 • Amikor felfelé megy az arany ára, örülhetünk, mert a korábban – alacsonyabb áron – vásárolt aranyunk értéke is emelkedik.
 • Ha csökken az arany ára, azért előnyös számunkra, mert a következő vásárlásokat alacsonyabb áron tudjuk megoldani, illetve ugyanazért az összegért több aranyat kapunk.

 

Más megtakarítási formákkal szemben az arany nem értéktelenedhet el, még ha időlegesen csökkenhet is valamennyit az ára. Épp ezért van rendkívüli szerepe az arany esetében, a Cost Average hatásnak, amelyet rendszeres (havi) vásárlásainkkal tudunk elérni.

Arany háttér, vásárlási szempontok

 

A befektetési arany az egyetlen biztos “valuta”, hiszen értéke konstans (állandó) más valutákhoz képest, továbbá fedezetbe adható és kapható, védelmet nyújt az inflációtól és a különböző reformoktól. Az aranyba tett pénz bármikor likviddé tehető, mindegy hogy milyen valuták, kormányok jönnek-mennek, vagy éppen válság van. A befektetési arannyal “függetlenségi stabilitást” lehet teremteni magunknak.

Legfontosabb vásárlási szempontok:

 • 999,9 ezrelék tisztaságú24 karátos arany legyen, mert ez garantálja az Áfa és forrásadó mentességet,
 • legyen hozzá certifikáció, mert az garantálja a súlyát és tisztaságát, és az illetékes hatóság – Magyarországon a NEHITI – által ellenőrzött, bevizsgált legyen (mindenképpen ellenőrzött, hiteles forrásból kell származzon),
 • lezárt legyen (védőfólia), mert így nehezebben sérülhet, és nem kopik
 • kis tételben is lehessen vásárolni, hogy megtakarításainkat folyamatosan aranyba tudjuk fektetni, és adott esetben – ha sürgősen pénzre van szükségünk – ne egyben kelljen felszámolnunk a befektetésünket (mint például egy lekötött bankbetét vagy biztosítás, netán ingatlan esetén),
 • ha fontos számunkra, legyen megoldva a szuperbiztonságos – lehetőleg csak minimális költséggel járó – bértárolás. Nem mindenki akarja otthon őrizni az aranyat, kitéve magát egy betörés vagy bármilyen katasztrófa kockázatának,
 • legyen szerződésben lefektetett visszavásárlási garancia, bár ettől még fontosabb, hogy “Good Delivery” minősítéssel rendelkező gyártótól származzon, hiszen pl. egy Gmbh. vagy egy Kft. felelőssége – így a visszavásárlási garancia értéke – csak saját vagyonáig terjed, és ha nem auditált gyártótól származó aranyunk van, adott esetben csak40-50%-kal a piaci ár alatt tudjuk értékesíteni szükség esetén,
 • fizikálisan birtokolható legyen (amennyiben nem tároltatjuk, kiszállítják, vagy magunk vesszük át)
 • amennyiben nem tudunk/akarunk nagyobb tételt egyszerre megvásárolni, fontos lehet, hogy az adott aranyértékesítő cégnek legyen kisbefektetők számára indított befektetési programja: akár havi 10-20eFt-tól,
 • Fontos szempont a hitelesség miatt, hogy a közvetítő társaság honlapján mindigfrissítve legyen feltüntetve az – Eladási és Visszavásárlási ár – (sok közvetítő rejtve tartja, vagy a költségeket csak „apró betűs” résszel jelölve teszi ki!)
 • Legyen lehetőségünk a közvetítőnél – pld. nagyobb tétel vásárlásakor – egyedi ármegoldás kalkulálására,
 • végül természetesen a vásárlási ár is rendkívül fontos, mert a piacon akár 30%-os árkülönbség is tapasztalható, amelyet sokszor – bár jól marketingelve szépen hangzó, de valójában érdektelen – hozzáadott értékkel magyaráznak. Nem mindegy, hogy grammonként 34-38 vagy 47-53 Eurót kell fizetnie. Tehát mindenképpen érdemes informálódni vásárlás előtt.

Amiből kevés van, az bizony értékes

A kitermelhető aranykészletek végesek, nagyságuk az összes ásvány közül a legjobban ismertek. A kínálati oldal tehát hosszú távra, igen pontosan becsülhető, kilengések nem fordulhatnak elő. A világon kezdetek óta kitermelt és felhalmozott arany mennyisége egy kb. 20m élhosszúságú kockának felel meg, és 2035-re a lelőhelyek majd mindegyike ki fog merülni (Erste Research Group tanulmány >>>).

Keresleti oldalon pedig – az európai és amerikai válság generálta hatás mellett – a feltörekvő India és Kína arany igénye miatt is töretlen.

.

Egy rövid híradás erről a SkyNews-on:

Arany tudnivalók

A fenti tulajdonságok miatt nem meglepő, hogy az arany a kezdetek óta az általános csereeszköz, később a pénz szerepét töltötte be. Talán az egyetlen értékhordozó(ideértve nemcsak a tárgyi, hanem a kulturális javakat is), amiben a bizalom az emberiség kezdete óta egyetlen egyszer sem ingott meg. A gazdaság még sosem fordult el az aranytól. Napjainkban az aranyat a befektetők a legkisebb kockázatot jelentő befektetési formák között tartják számon, a fizikai aranyba történő befektetést biztosítéknak tekintik a gazdasági krízisek, csődök, szociális, monetáris válságok, infláció, sőt akár háborúk, “világvége forgatókönyvek” esetére is. Ráadásul ma már nem kell milliókkal rendelkeznie annak, aki megtakarításainak egy részéből aranyat szeretne vásárolni, hiszen akár havi 10-20eFt egységekben is megteheti azt.

Lehet, azt gondolja most, hogy 5 évvel ezelőtt kellett volna elkezdenie aranyat vásárolnia! EZ BIZONY IGAZ. Azonban ha most nem kezd el aranytartalékot képezni, 5 év múlva ugyanezt lesz kénytelen megállapítani.

/forrás: hozam.info/